Európska vesmírna agentúra (ESA) a ruská vesmírna agentúra Roskosmos odložili plánovanú spoločnú misiu na Mars na rok 2022. Misia sondy ExoMars mala začať neskôr počas tohto roka, no obavy z možných technických problémov prinútili obe agentúry prediskutovať jej odklad. Rozhodnutie tiež čiastočne ovplyvnili cestovné obmedzenia prijaté v súvislosti so šírením nového koronavírusu.

Dôvodom rozhodnutia je „predovšetkým potreba maximalizovať odolnosť všetkých systémov ExoMars, ako aj okolnosti vyššej moci súvisiace so zhoršením epidemiologickej situácie v Európe,“ uviedol generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin. „Chceme si zabezpečiť stopercentnú istotu úspešnej misie. Nemôžeme si dovoliť žiadne chyby. Viac overovacích činností zaistí bezpečnú cestu a najlepšie vedecké výsledky na Marse,“ vyjadril sa generálny riaditeľ ESA Jan Wörner.

Cieľom misie je pristáť s robotickým vozidlom na Marse, kde by malo pomôcť zistiť, či tam niekedy existoval život. Vedci dúfajú, že rover, ktorý nesie meno po britskej chemičke Rosalind Franklin a je vybavený špičkovou technológiou, bude schopný hľadať pod povrchom marťanského povrchu stopy po živote a tiež poskytnúť ďalšie informácie o prítomnosti vody na planéte.

V rámci programu ExoMars už v roku 2016 vyslali k Červenej planéte sondu s pristávacím modulom. Vyslanie sondy Trace Gas Orbiter (TGO) bolo úspešné, no modul Schiaparelli sa v dôsledku chyby zrútil na povrchu Marsu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú