Aktualizované 04.02.2023 o 20:50

Spojené štáty zostrelili v sobotu čínsky špionážny balón nad Atlantickým oceánom. Momentálne prebieha v teritoriálnych vodách USA operácia na zozbieranie jeho trosiek, informuje agentúra AP.

Televízne zábery zachytili malú explóziu, po ktorej balón začal klesať k vode. Balón letel vo výške okolo 60 000 stôp (približne 18 000 metrov) a podľa odhadov mal veľkosť ako tri školské autobusy. Podľa dvoch predstaviteľov USA bol balón zostrelený stíhacím lietadlom amerických vzdušných síl.

Okrem vojenských stíhačiek boli na túto akciu nasadené lode. Predstavitelia USA operáciu naplánovali tak, aby sa im podarilo zachytiť čo najviac z trosiek ešte predtým, než sa ponoria.

Tento incident znamená ďalšie vyostrenie vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v rámci príprav na túto operáciu dočasne uzavrel vzdušný priestor nad pobrežím Severnej a Južnej Karolíny, vrátane troch tamojších letísk: Charleston, Myrtle Beach a Wilmington.

Pôvodná správa:

Americké ministerstvo obrany v piatok informovalo, že nad Latinskou Amerikou zaznamenalo ďalší čínsky špionážny balón. Podobné zariadenie bolo monitorované už vo štvrtok, pričom vo vzdušnom priestore Spojených štátov, dodala agentúra AFP.

Zaznamenávame správy o prelete balóna ponad Latinskú Ameriku. Usudzujeme, že ide o ďalší čínsky špionážny balón,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu Pat Ryder, pričom presnú polohu balóna nešpecifikoval.

Kým Pentagón v prípade prvého balóna vyslovil predpoklad, že ide zrejme o výškový špionážny balón patriaci Číne, ktorý zhromažďuje informácie o citlivých lokalitách v USA, Čína deklarovala, že je to civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely.

Vo vyhlásení čínskeho ministerstva sa uvádzalo, že zariadenie má obmedzenú schopnosť riadenia a vplyvom vetra sa „vychýlilo zo svojho plánovaného kurzu“.

Čína podľa rezortu vyslovila ľútosť nad jeho neúmyselným vstupom do amerického vzdušného priestoru.

Zariadenie bolo pozorované napríklad nad americkým štátom Montana, kde sa nachádza jedna z troch základní v USA, kde sú umiestnené strategické rakety. Pentagón sa balón rozhodol nezostreliť pre obavy zo zranenia ľudí na zemi.

V dôsledku incidentu s prvým balónom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odložil plánovanú návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť 5. – 6. februára.

Už incident s prvým balónom vyvolal u politikov v Spojených štátoch ostré reakcie: predsedovia kongresového výboru pre Čínu Mike Gallagher a Raja Krishnamoorthi odsúdili toto „porušenie americkej suverenity“. Bývalý republikánsky prezident Donald Trump zasa na sociálnej sieti Truth vyzval „zostreliť ten balón.“ Mnohí konzervatívni politici s ním súhlasili, niektorí dokonca zašli tak ďaleko, že sa dali nasnímať, ako stoja so zbraňou namierenou na oblohu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú