Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované 16.3.2023: 

VIDEO OTVORÍŠ KLIKNUTÍM SEM.

Americká armáda vo štvrtok zverejnila video, ktoré zachytáva kolíziu amerického dronu a ruskej stíhačky nad Čiernym morom. Video pochádza od Veliteľstva ozbrojených síl Spojených štátov v Európe.

Celá udalosť podľa televízie CNN trvala viac než polhodinu, zverejnený záznam z nej ukazuje kľúčové okamihy vrátane vypúšťania paliva z ruského lietadla na dron, informuje TASR.

Na zázname z kamery namontovanej na drone MQ-9 Reaper vidno ruské bojové lietadlo Su-27, ktoré krátko pred priblížením sa k americkému stroju začne vypúšťať palivo. Preletí ponad dron a v ďalšom zábere sa opäť približuje, znova vypúšťajúc palivo.

V okamihu, keď stíhačka prelietava nad dronom, sa obraz naruší. Vtedy zjavne došlo ku kontaktu oboch strojov, keďže nasledujúci záber ukazuje pokrivenú vrtuľu dronu.

Americké ozbrojené sily po kolízii nasmerovali dron do mora. Medzitým z neho podľa vlastných slov vymazali citlivý softvér. Zabránili tým, aby sa v prípade získania trosiek Rusko dostalo k tajným informáciám. V stredu o tom informovala TASR podľa portálu americkej televízie CNN. Rusko kontakt jeho stíhačky s dronom doteraz popieralo.

Pôvodný článok: 

BBC informuje o kolízii ruskej stíhačky Su-27 s americkým bezpilotným lietadlom MQ-9. Oba stroje sa zrazili nad Čiernym morom, v medzinárodnom vzdušnom priestore na juh od Ukrajiny, potvrdila armáda USA.

Bezpilotný dron podľa USA vykonával „rutinné operácie“, keď k nemu prileteli dve ruské stíhačky. Podľa Američanov išlo o „nebezpečný a neprofesionálny akt Ruska“, ktorý takmer skončil nehodou stíhačky a dronu. Jedna zo stíhačiek mala pred dronom vypúšťať palivo a nebezpečne manévrovať.

Dron sa podľa USA následne zrúti, potvrdil generál James Hecker podľa The Telegraph.

Ruské stíhačky lietajú nad Čiernym morom, odkiaľ podnikajú útoky na Ukrajinu. Naopak, spojenecká technika NATO monitoruje vzdušný priestor a pohyb ruských jednotiek. Technika NATO napríklad umožnila zistiť, že ruskú raketu, ktorá nedávno dopadla na územie Poľska, zostrelil ukrajinský protivzdušný systém a Rusko okupujúce územie nášho suseda tak nemierilo priamo na územie NATO.

Wikimedia / Dmitriy Pichugin

Čoraz častejšie konflikty

Rusko spojenecké stroje provokuje čoraz častejšie. TASR dnes informovalo, že nemecké stíhačky, hliadkujúce na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO), vzlietli od augusta minulého roka už 27-krát k ruským strojom prelietajúcim v oblasti Pobaltia. Informoval o tom hovorca nemeckého letectva (Luftwaffe), ktorého v utorok citovala agentúra DPA.

Nemecké stíhačky typu Eurofighter Typhoon sú pripravené vzlietnuť, keď do pobaltského vzdušného priestoru prenikne neznáme lietadlo s vypnutým transpondérom, ktoré nenadviaže rádiový kontakt, spresňuje DPA.

Wikimedia / Lt. Col. Leslie Pratt

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú