Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) v stredu oznámil, že zrušil svoje nariadenie pozastavení letov súkromnej spoločnosti Virgin Galactic miliardára Richarda Bransona k hraniciam vesmíru. Informovala o tom agentúra Reuters.

FAA rozhodol o pozastavení letov po tom, ako sa raketoplán VSS Unity s Bransonom na palube počas letu 11. júla odklonil od predpísaného kurzu a pri návrate sa dostal priestoru povoleného riadením letovej prevádzky.

FAA oznámil dočasné pozastavenie letov spoločnosti Virgin Galactic 2. septembra s tým, že čaká na výsledky vyšetrovania. Júlový let bol pre Virgin Galactic prvým s úplnou, šesťčlennou posádkou. Podľa FAA už Virgin Galactic medzičasom zaviedla zmeny, ktoré úrad požadoval v súvislosti so spôsobom komunikácie počas letu. Spoločnosť totiž spomínanú odchýlku neoznámila leteckému úradu spôsobom, ktorý je v súlade s predpismi.

Raketoplán počas júlového letu najprv vynieslo do približne 13-kilometrovej výšky lietadlo VMS Eve. Následne sa od lietadla oddelil a dosiahol výšku zhruba 88 kilometrov, kde posádka na niekoľko minút ocitla v bezváhovom stave. Bransonova spoločnosť dávnejšie avizovala, že po júlovom lete chce uskutočniť ďalšie dva skúšobné lety, než v roku 2022 spustí pravidelné komerčné lety do vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú