Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vydanie Windowsu 11 sa očakavá už o niekoľko týždňov. Najrevolučnejší operačný systém Microsoftu však sprevádzajú hneď niekoľké kontroverzie, ku ktorým sa tentokrát pridáva ďalšia. Podľa XDA Developers, Windows 11 pobeží len na ďaleko menšom výbere procesorov ako sa očakávalo.

Systémové požiadavky jedenástky naozaj neostávajú nadšencom nič dlžné. Systém vyžaduje viac pamäte RAM v porovnaní s predchodcom, ale najmä podporu TPM 2.0, ktorou obrovská základňa používateľov nedisponuje. Microsoft pritom prisľúbil, že podporu AMD Zen 1 čipov a Intel procesorov starších ako 8. generácie zváži.

Microsoft rozhodnutie zvážil

Windows 11 teda spustíš na zariadeniach s Intelom 8. generácie a vyšším, minimálne AMD čipom generácie Zen 2 a Qualcomm Snapdragonom 850 a novším. Staršie čipy majú podľa všetkého smolu, no zdá sa, že neoficiálne kanály predsa len najnovší Windows na staršie zariadenia dostanú.

Microsoft totiž urobil výnimku pri Core X a Xeon W sérii, kde pobeží Windows 11 aj na procesoroch 7. generácie. Jedenástku rovnako spustí Core i7-7820HQ, aktuálne dostupný primárne v zariadení Surface Studio 2. To je jedno z vlajkových zariadení Microsoftu, ktoré sa už od roku 2018, kedy vyšlo, nedočkalo aktualizácie.

Microsoft (Úprava redakcie)

Keďže aktualizácia modelu oficiálne v pláne nie je, Microsoft tu bol ochotný urobiť výnimku. To nahráva teórii, že neoficiálne inštalácie z ISO súborov, teda mimo proces (aj bezplatnej) aktualizácie, dokážu dostať Windows 11 aj na hardvér, ktorý oficiálnu špecifikáciu nesplní.

Zdroj zároveň pripomína, že Microsoft vynovil svoj nástroj, ktorý zisťoval v počítačoch kompatibilitu s Windowsom 11. Na ten sa vtedy zvalila vlna kritiky, pričom ďaleko nápomocnejšiu alternatívu ponúkla komunita. Vynovený PC Health Check je aktuálne dostupný v Insider programe a do produkcie sa dostane snáď už v nasledujúcich dňoch.

Zdroje: Ars Technica, XDA Developers

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú