Mexiko ponúklo v pondelok politický azyl zakladateľovi organizácie WikiLeaks Julianovi Assangeovi po tom, čo britský súd zamietol jeho vydanie do USA, kde by čelil obvineniam zo špionáže. Informovala o tom agentúra AFP.

„Požiadam ministra zahraničných vecí, aby vykonal príslušné postupy smerom k žiadosti, aby vláda Spojeného kráľovstva prepustila Assangea, pretože Mexiko mu ponúka politický azyl,“ povedal novinárom mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Ústredný trestný súd Anglicka a Walesu (známy ako Old Bailey) so sídlom v Londýne zamietol žiadosť USA o vydanie Assangea s odôvodnením, že má obavu o jeho duševné zdravie, ktoré by extradícia mohla podlomiť.

Americká vláda už avizovala, že proti rozhodnutiu podá odvolanie. Americké úrady obviňujú Assangea zo sprisahania, nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010 – 2011. V prípade uznania za vinného v USA by zakladateľovi WikiLeaks hrozilo až 175 rokov za mrežami.

Snowden, bývalý spolupracovník amerického Úradu pre národnú bezpečnosť (NSA), utiekol zo Spojených štátov v roku 2013 po tom, ako zverejnil rozsiahle tajné informácie o metódach elektronického sledovania používaných spravodajskými službami. Od roku 2013 žije v exile v Rusku a v novembri 2020 oznámil, že požiada o ruské občianstvo.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú