Tím astronómov z Univerzity v Yale vytvoril pomocou spektrometra s nízkym rozlíšením z observatória na Havaji nové fotografie prvej medzihviezdnej kométy, ktorá sa dostala do našej slnečnej sústavy. Ako píše portál ScienceAlert, kométa 2I/Borisov je len druhým objektom z vonku našej slnečnej sústavy, ktorý sa nám podarilo detekovať.

Nová fotografia, ktorú astronómovia zhotovili 24. novembra, zachytáva kométu 2I/Borisov s pôsobivým chvostom, ktorého dĺžka je neuveriteľných 160 000 kilometrov. V porovnaní s veľkosťou Zeme je tento chvost asi 14-násobne väčší.

Kométu astronómovia zaregistrovali už 30. augusta a zatiaľ sa k nám stále približuje. Najbližšie sa k Slnku dostane niekedy okolo 9. decembra 2019, kedy bude jej vzdialenosť od našej hviezdy asi 300 miliónov kilometrov, informuje FoxNews. Potom sa započne jej cesta smerom von z našej slnečnej sústavy.

Vedci teraz 2I/Borisov intenzívne skúmajú, pomocou tejto kométy sa snažia zistiť niečo o planétach z iných sústav. Už dávnejšie sa astronómom podarila zistiť prítomnosť vody na tejto kométe, čo môže znamenať, že život podobný tomu nášmu, existuje aj v ďalekom vesmíre.

Zdroj: ScienceAlert, FoxNews

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú