Streamovacia služba Netflix sa stáva ďalšou vplyvnou mediálnou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla výrazne obmedziť svoje pôsobenie v Rusku v reakcii na vojenský konflikt na Ukrajine. Spoločnosť oznámila pozastavenie všetkých rozbehnutých projektov v krajine, a to vrátane aktuálne produkovaných filmov a seriálov, informuje BBC.

Rozhodnutie Netflixu nepokračovať v rozpracovaných aktivitách v Rusku prichádza len pár dní po tom, ako spoločnosť oznámila, že nebude nasledovať ruskú legislatívu a do vysielania nezavedie štátne televízie tak, ako jej prikazuje zákon.

Podľa platnej ruskej legislatívy musí Netflix od 1. marca povinne vysielať aj ruské, štátom kontrolované televízie, s čím však spoločnosť nesúhlasí. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu nemáme v pláne zaradiť tieto stanice do našej služby,“ reagoval pre média hovorca Netflixu.

Tasr / Michal Svitok, Pixabay

Netflix síce v Rusku zostáva naďalej dostupný, veľká časť používateľov však nevie zaplatiť za predplatné. Podobný fenomén možno sledovať aj pri ďalších službách ako napríklad Spotify či Steam, môže za to vyradenie časti ruských bánk z platobného systému SWIFT.

Streamovacia platforma sa silným útlmom aktivít v Rusku pridáva k ďalším veľkým spoločnostiam, ktoré rovnako pristúpili k radikálnym krokom. Svoje filmy v krajine odmietajú vysielať prakticky všetky veľké filmové spoločnosti, vrátane The Walt Disney Company, Universal, Warner Bros, Sony Pictures či Paramount Pictures.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú