Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vesmírna agentúra NASA odhalila veľmi zaujímavý plán, ktorý sa týka skúmania povrchu Marsu. Čoskoro by chceli na červenú planétu poslať robotického psa od Boston Dynamics, informoval portál Futurism.

V súčasnosti sa na skúmanie povrchu Marsu využívajú rôzne rovery, no podľa posledných správ z NASA by bol robotický pes Spot skvelou alternatívou k týmto riešeniam. Štvornohý robot by dokázal rýchlejšie prekonávať dlhé vzdialenosti a dostal by sa aj na miesta, kam kolesové či pásové rovery nemôžu.

BostonDynamics/YouTube

Ako dodáva aj portál BusinessToday, NASA už špeciálne upraveného robota, ktorý by mohol letieť na Mars, testuje. Okrem prekonávania veľkých vzdialeností vie Spot preskúmavať aj marťanské jaskyne a tunely a vie tak prispieť k nájdeniu vhodného miesta pre ľudskú základňu.

Robot bude vybavený špeciálnou technikou a tiež umelou inteligenciou, ktorá mu pomôže lepšie sa orientovať na zložitom povrchu Marsu. Pokročilé systémy a algoritmy by mali tiež zabezpečiť, že sa robot dokáže sám postaviť v prípade akéhokoľvek pádu. Rovnakého robota do svojich služieb povolala aj česká Alza, u nich bude v showroome obsluhovať zákazníkov.

Zdroj: Futurism, BusinessToday

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú