Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Česká automobilka Škoda Auto, dcérska spoločnosť nemeckého koncernu Volkswagen, od pondelka na dva týždne zastavuje takmer všetky výrobné linky pre globálny nedostatok čipov a ďalších komponentov.

Škoda chce počas odstávky dokončiť 10 000 nedokončených automobilov, takže ponechá v prevádzke jednu výrobnú linku. Automobilka, ktorá je najväčším českým vývozcom, začiatkom októbra avizovala, že „výrazne zníži alebo dokonca zastaví“ výrobu od 18. októbra do konca roka pre globálny nedostatok čipov, s ktorým zápasí automobilový sektor na celom svete.

Spoločnosť chce pozastavenú produkciu v závodoch využiť na firemnú inventúru a okrem toho na dokončovanie desaťtisícov rozpracovaných áut, ktoré v súčasnosti stoja na odstavných parkoviskách.

Obmedzovania výroby až do konca roka sa obávajú zamestnanci, ktorí majú strach, že pre nich nebude mať firma prácu. Škoda zamestnáva v Česku viac než 35 000 ľudí a priemerná hrubá mzda vo firme prekračuje 50 000 Kč (1968 eur) mesačne. Podľa odborov sa v automobilke od 1. novembra chystajú veľké personálne zmeny.

Problémy s výrobou však už v uplynulých mesiacoch zasiahli aj ďalšie známe automobilky. Medzi nimi výrobu pozastavovala na Slovensku napríklad aj Kia, Stellantis či VW a v zahraničí na nedostatok čipov doplatilo aj BMW, Volvo, Opel a mnohí iní výrobcovia.

Pozastavená výroba sa potom odráža aj na oneskorených dodávkach nových vozidiel. Kvôli problémom Škoda avizovala, že tento rok nestihne vyrobiť zhruba až 100-tisíc vozidiel. Pre zákazníka to znamená, že ak si objedná škodovku koncom tohto roka, dostane ju najskôr v roku 2023.

Zdroj: TASR, Úprava FonTech

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú