Ruská invázia na Ukrajinu si vyberá ďalšiu nepriamu daň. Tá tentokrát výrazne ochromí herný priemysel v krajine. Herný portál Gamedeveloper totiž informuje, že takmer polovica vývojárov z Ruska odišla alebo plánuje odchod v najbližších mesiacoch.

V nedávno uskutočnenom prieskume až 42,3 % ruských herných vývojárov uviedlo, že krajinu opustili, alebo tak plánuje urobiť v najbližších mesiacoch. Prieskum bol spustený v deň začatia vojny na Ukrajine, 24. februára, a až 85 % respondentov naň reagovalo priamo z Ruska. Zvyšné percento pochádzalo z rusky hovoriacich krajín.

Prieskum ďalej ukázal, že 17 % ruských vývojárov už z krajiny odišlo, 24,5 % odchod plánuje v dohľadnej dobe. Viac než štvrtina z odídencov sa do krajiny už viac neplánuje vrátiť.

Takmer 58 % herných vývojárov síce v krajine plánuje zostať, približne tretina z nich však uviedla, že z Ruska jedného dňa plánuje odísť. Najviac z krajiny odchádzajú vizuálni dizajnéri a špecialisti na marketing, zostávajú naopak programátori.

Prácu vývojárov v krajine citeľne komplikujú aj sankcie, ktorí majú okrem iných problémy s platobnými stykmi alebo nemožnosťou cestovať. Konkrétnych vývojárov, ktorí z Ruska plánujú odísť, síce prieskum nezmieňuje, s určitosťou však pobočky v krajine zatvára štúdio Wargaming, stojace za populárnymi titulmi ako World of Tanks, World of Warships či World of Warplanes.

Wargaming len pred viac ako týždňom oznámil, že kvôli invázii na Ukrajinu končí s činnosťou v Rusku a Bielorusku. Medzi ďalšie známe štúdiá pôsobiace v krajine patrí napríklad Battlestate Games stojaci za Escape from Tarkov, Gaijin Entertainment (War Thunder), či Mundfish, ktorí aktuálne pracujú na vývoji apokalyptickej akcie Atomic Heart.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú