Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Od vypuknutia pandémie Covid-19 mnohé vesmírne a pozemné pozorovania ukázali, že v atmosfére došlo k pomerne veľkému zníženiu niektorých látok, ktoré znečisťujú ovzdušie. Vedci z NASA však chceli vedieť, koľko z tohto poklesu možno pripísať zmenám v ľudskej činnosti a koľko k pravidelným ročným zmenám, o téme informovala NASA na svojom webe.

Určiť presné množstvo poklesu látok, ktoré znečisťujú naše ovzdušie, dokázali vedci prostredníctvom špeciálne navrhnutých počítačových modelov. Tie im umožnili zistiť rozdiel medzi „bežným“ medziročným poklesom a poklesom v dôsledku politických opatrení. Výsledky výskumu naznačujú, že od februára vďaka pandemickým opatreniam došlo k zníženiu oxidu dusičitého v priemere takmer o 20 %.

Celkovo vedci sledovali zmeny v ovzduší na 5756 miestach na Zemi v 46 rôznych krajinách, pričom zistili, že v niektorých mestách došlo k markantnému poklesu oxidu dusičitého od  20 do 50 %. Rekordmanmi v tejto štúdii boli Wuhan a Miláno, kde došlo až k 60 % zníženiu emisií. K veľkému zníženiu oxidu dusičitého došlo aj v New Yorku, kde sa emisie pohybovali až o 45 % nižšie ako zvyčajne.

„V niektorých prípadoch som bol prekvapený, o koľko to kleslo“, uviedol hlavný autor štúdie Christoph Keller.

Tiež podotkol, že na niektorých miestach došlo k zníženiu oxidu dusičitého ešte skôr ako krajina zaviedla rôzne politické opatrenia týkajúce sa pandémie Covid-19, čo Keller vysvetľuje tým, že ľudia o Covid-19 vedeli ešte predtým, ako prišli na rad rôzne opatrenia a ľudia dobrovoľne obmedzili svoj pohyb po krajine.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú