Jednou z náhrad za klasické spaľovacie motory môžeme považovať aj automobily jazdiace na vodík, hoci ich zastúpenie na trhu nie je tak veľké. Zdá sa však, že tomuto pohonu v Nórsku zrejme odzvonilo, informuje Electrek. Povesť vodíka v tejto krajine aktuálne výrazne poznačil výbuch čerpacej stanice. 

Čerpacia stanica Uno-X na vodík pre automobily vybuchla v Nórskom meste Sandvika. Táto udalosť tak môže rozhodnúť o budúcnosti vodíka v krajine. Reakciou Toyoty a Hyundai na túto explóziu bolo dočasné zastavenie predaja všetkých vodíkových áut na tamojšom trhu, ktoré majú predstavovať alternatívu pre osobnú dopravu s nulovými emisiami.

Podľa vyjadrení polície bol výbuch tak silný, že dokázal aktivovať aj airbagy na nepoškodených autách a spôsobil zranenie dvoch osôb v neďaleko stojacich autách.

Spoločnosť, ktorá stanicu spravovala, zastavila všetky svoje prevádzky s vodíkom aj na iných miestach v Nórsku, Dánsku a ďalších krajinách, informuje Electrive. Majitelia vodíkových áut ako napríklad Toyota Mirai sa tak nedostanú k palivu pre svoje autá, no výrobca im podľa vyjadrení poskytne kompenzáciu.

Zdroj: Electrek, Electrive

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú