Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

O startupe Cerebras sme prvýkrát počuli na minuloročnej konferencii Hot Chips, kde predstavil najväčší počítačový čip na svete určený pre strojové učenie a umelú inteligenciu. Tento rok firma v tradícii pokračovala a odhalila jeho druhú generáciu, ktorá obsahuje až 850 tisíc jadier, píše ZDNet.

Konferencia Hot Chips priniesla minulý rok veľmi zaujímavý a sľubný počin kalifornského startupu Cerebras, ktorý predstavil čip s menom Wafer Scale Engine (WSE), pričom ide o najväčšiu jednotku na svete. Disponuje totiž rozmermi 21,5 cm x 21,5 cm a vďaka 16 nm výrobnej technológii TSMC obsahuje 1,2 miliárd tranzistorov a 400-tisíc jadier.

Ako informoval portál ServeTheHome, spoločnosť nás nesklamala ani tento rok, pričom odhalila nástupcu tohto čipu, ktorý zaberá celý tradičný kremíkový plát a vďaka 7-nm procesu TSMC ponúkne až 850-tisíc samostatných jadier a 2,6 bilióna tranzistorov, čo je viac než dvojnásobok ako v pôvodnej verzii.

Zakladateľ spoločnosti Sean Lie síce neuviedol, koľko gigabajtov integrovanej pamäte čip obsahuje, no aj v tomto prípade môžeme očakávať obrovské číslo, pretože pri prvej generácii išlo o 18 GB.

Lie tiež oznámil, že viac podrobností o čipe spoločnosť zverejní v nasledujúcich mesiacoch. Rovnako ako prvá generácia, aj nový čip bude určený pre rýchlejšie výpočty v oblasti strojového učenia a umelej inteligencie.

Zdroj: ZDNet, ServeTheHome

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú