Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Zdá sa, že tlak na Vladimira Putina, aby okamžite zastavil inváziu na Ukrajine, sa stupňuje zo všetkých strán. Najviac sa síce diskutuje o amerických a európskych sankciách, no tlak začínají stupňovať aj súkromné spoločnosti, ktoré si uvedomujú svoju silu.

Ukrajinská Nexta informuje, že dodávky svojich produktov do Ruska „pozastavili“ aj najznámejší výrobcovia počítačov a hardvéru Intel, Dell a Lenovo. Správu však zatiaľ nebolo možné overiť z viacerých zdrojov, preto je nutné ju brať s rezervou,

Ako sa však ukazuje, sankcie by, spolu s tlakom súkromných spoločností, naozaj mohli mať svoj účinok. Vladimir Putin totiž v Rusku nie je sám a zmrazenie majektu oligarchom či prípadné obmedzenie dodávok západných produktov by mohlo oslabiť jeho neotrasiteľnú pozíciu, ktorú v rámci Ruska má.

Ruské úrady už včera zatýkali stovky demonštrantov vo viacerých ruských mestách, kde sa protestovalo proti vojne na Ukrajine. Aktuálne správy TASR tiež hovoria o tom, že Rusko je pripravené vyslať do Minska svoju delegáciu na rokovania s Ukrajinou. V piatok to v Moskve vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

Západ v reakcii na inváziu uvalil na Moskvu množstvo medzinárodných sankcií. Ukrajina i časť západných elít však tvrdia, že represie mali byť tvrdšie, zatiaľ sa neaplikovalo napríklad vylúčenie Ruska z platobného systému SWIFT, ktorý by však Európe zároveň znemožnil platiť za ruský plyn a ropu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú