Portál Bloomberg upozornil na nové skutočnosti vo vývoji aktuálnej situácie medzi americkými spoločnosťami a Huawei, ktoré majú kvôli reštrikciám z Bieleho domu zakázané obchodovať s týmto čínskym gigantom. Qualcomm, jeden z najväčších výrobcov čipov na svete, žiada vládu USA, aby mu obchodovanie povolila.

Podľa dokumentu, ktorý popisuje Wall Street Journal, Qualcomm vyjednáva s Bielym domom o povolení obchodovania s Huawei. Ten predstavuje pre Qualcomm jedného z najväčších odberateľov mikročipov na svete a reštrikcie viac zasahujú americkú spoločnosť, než samotný Huawei.

Flickr / Kārlis Dambrāns

Ako píše portál Reuters, Qualcomm kvôli týmto obmedzeniam prichádza o tržby až 6,8 miliárd eur ročne, ktoré tým pádom prenecháva iným, napríklad taiwanskej spoločnosti MediaTek či juhokórejskému Samsungu. Práve MediaTek v posledných rokoch investoval nemalé peniaze do vývoja 5G technológií, a tak by mohol byť pre Huawei oveľa lacnejšou a zároveň dostatočne efektívnou alternatívou.

Už teraz má MediaTek po celom svete množstvo zákazníkov, ktorí od nich odoberajú 5G čipy, no spoločnosť bližšie nešpecifikovala, o ktoré firmy sa konkrétne jedná.

Zdroj: Bloomberg, WSJ, Reuters

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú