Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Elektrické autá sú podľa mnohých budúcnosťou osobnej dopravy. Popritom však vyvstávajú otázky aj o ich bezpečnosti. Vo viacerých testovaniach sa elektromobily ukázali byť skutočne bezpečné, no na paškál si ich teraz zobrala nemecká Dekra. Počas omnoho ťažších crashtestov boli vybrané modely elektromobilov doslova zdemolované pri nárazoch, aby sa ukázala ich bezpečnosť.

Veľké batériové články môžu po porušení pri nehode spôsobiť masívny požiar, ktorý nie je tak ľahké uhasiť a pritom môže prísť o život aj posádka elektromobilu. Práve bezpečnosť v tomto smere si overovala Dekra, ktorá do svojich brutálnejších testov prizvala Renault Zoe a Nissan Leaf, ktoré museli čeliť silným bočným a čelným nárazom vo vyšších rýchlostiach. Bočné nárazy absolvovali pri rýchlosti 60 km/h, 75 km/h.

Jeden Nissan Leaf dokonca čelne narazil do stĺpa pri rýchlosti 84 km/h. Výsledky však Dekra porovnáva s bežnými autami so spaľovacími motormi a tvrdí, že v elektromobily za nimi v bezpečnosti nezaostávajú. Zdemolované testovacie modely môžu vyzerať naozaj hrozne, no ani v jednom z týchto prípadov sa batérie po havárii nevznietili. Elektrický systém sa pred nárazmi bezpečne odpojil.

Zdroj: Dekra, Youtube

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú