Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Slovenská spoločnosť JESS (Jadrová energetická spoločnosť Slovenska) plánuje výstavbu novej solárnej elektrárne v bezprostrednej blízkosti terajšej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Nové solárne panely by mali byť postavené do roku 2025 a celkovo by malo byť na projekt vyhradených 60 miliónov eur, informuje Teraz.sk.

Podľa predloženého zámeru v dokumentoch na webe informačného portálu MŽP SR sú v hre dva varianty fotovoltaickej elektrárne. Oba majú prebiehať v dvoch fázach a v oboch prípadoch by sa jednalo o výstavbu solárnych panelov v bezprostrednej blízkosti jadrovej elektrárne. Druhý variant sa od prvého návrhu líši len vo väčšom zábere plochy, kvôli čomu by bol nutný väčší výrub drevín a odstránenie zelene na vytýčených parcelách.

Celkovo by mala táto fotovoltaická elektráreň poskytovať výkon 48 MW a vyrásť by mala na ploche o rozlohe 105 ha, ktorá bola pôvodne vyhradená pre nový jadrový zdroj. Začiatok výstavby v prvej fáze by mal byť spustený už v 3. kvartáli budúceho roka.

Zdroj: MŽP SR, Teraz.sk

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú