Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecký kancelár Olaf Scholz nariadil ministrom, aby sa v snahe zabrániť možnej energetickej kríze pripravili na ponechanie všetkých troch zostávajúcich nemeckých jadrových elektrární v prevádzke do polovice apríla. Politik oznámil rozhodnutie kabinetu v pondelok v liste, uviedol Scholzov úrad.

Rozhodnutie kancelára prevažuje nad názormi dvoch koaličných partnerov, ktorí viedli ostrú diskusiu o tejto otázke. Minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelení argumentoval, že po termíne plánovaného ukončenia prevádzky 31. decembra by mali zostať činné len dve elektrárne.

Minister financií Christian Lindner zo Slobodných demokratov navrhol, aby všetky tri elektrárne pokračovali v prevádzke aj po apríli.

Nemecké dôvody pre odstavovanie jadrovej energie sú politické

V nedávnom rozhovore sa FonTech.sk pýtal predsedníčky Úradu jadrového dozoru (ÚJD) na aktuálnu situáciu okolo jadrovej energie v Európe. Na otázku ohľadom toho, či má pre Nemecko zmysel odstavovať jadrové elektrárne odpovedala nasledovne:

Nemyslím si, že je to v Nemecku kvôli strachu. V Nemecku odpor voči jadru začal tým, že začali protestovať proti jadrovým zbraniam. Chceli eliminovať túto možnosť a postupne sa to rozšírilo až na to, že nechcú jadrovú energetiku.

Zároveň deklarujú, že to nie je čistá energia, hoci podľa mňa žiadna energia nie je čistá tak, aby som mohla povedať, že teraz budem vyrábať absolútne čistú energiu. To si môžete dať vodu do hrnca na slnko, a keď ju to slnko ohreje, povedať, že bola čisto ohriata.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú