Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na povrchu Mesiaca doteraz pristáli so svojimi sondami len 3 krajiny a dnes sa tou štvrtou chcel stať Izrael. Krajina vo svojom vesmírnom programe vyvinula sondu Beresheet, ktorá pred krátkou chvíľou neúspešne pristála na Mesiaci.

Izraelská sonda bola výsledkom spolupráce spoločností SpaceIL a Israel Aerospace Industries, informoval Space. Nanešťastie sa Izrael nepripojil k bývalému Sovietskemu zväzu, Číne a Spojeným štátom, ktoré už úspešne pristáli so svojimi sondami na Mesiaci. Sonda Beresheet mala po pristáti fungovať ešte niekoľko dní, zachytiť fotografie a vykonať pokusy, pokým by jej činnosť neukončil horúci lunárny deň. Plány sa však nenaplnili a sonda počas pristávacieho manévra na Mesiaci havarovala v oblasti „Sea of Serenity“.

Riadiace stredisko s ňou stratilo kontakt približne 149 metrov nad povrchom. Celá misia stála 100 miliónov dolárov a mala otvoriť nové možnosti pre „cenovo dostupné“ lunárne misie, informuje BBC. Dôvodom nehody malo byť zlyhanie hlavného motora. Spočiatku sa zdalo, že sonda bude mať hladké pristátie, aj keď ju počas letu sprevádzali technické problémy. Havária sondy je tak veľkým sklamaním.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú