Irán sa chystá na vynesenie svojho špionážneho satelitu na obežnú dráhu, s čím pomôže Rusko a jeho raketa Sojuz-2.1b. Ako informuje Iran International, Irán tento satelit na Ukrajine použiť nemieni. Celé zariadenie má byť ovládané výlučne iránskymi inžiniermi a vedcami.

Naďalej však existuje riziko, že dôjde k jeho použitiu pre monitorovanie jednotiek na Ukrajine. Podľa Ukrajiny navyše Irán dodal Rusku drony, ktoré môžu napáchať na bojovom poli vážne problém a nevidí preto dôvod, prečo by krajina nepomohla aj so satelitnou podporou. Práve drony sa navyše stali kľúčovou súčasťou vojny na Ukrajine.

V rámci tohto letu sa má do vesmíru dostať aj niekoľko ďalších malých satelitov a špionážna družica Khayyam sa najprv pozrie na Chersonskú oblasť na Ukrajine, o ktorú prebiehajú silné boje a Ukrajine sa v nej podarilo zatlačiť ruské vojská naspäť, vysvetľuje The National News.

Podľa Washington Post môže Rusko tento iránsky satelit využívať aj niekoľko mesiacov, než ho odovzdá do rúk Iránu. Tieto tvrdenia údajne pochádzajú od nemenovaných predstaviteľov západných tajných služieb.

Rusko začiatkom invázie o svoje vlastné špionážne satelity dočasne prišlo po tom, čo ich servery napadli hackeri zo známej hackerskej skupiny Anonymous.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú