Po dlho avizovanom štarte sa konečne Iránu podarilo na obežnú dráhu dopraviť tri satelity. Do vesmíru ich vyniesla raketa Símurg (Fénix). Na tému upozornila TASR.

Northrop Grumman

Irán vo štvrtok oznámil, že na rakete Símurg úspešne dopravil na obežnú dráhu do výšky 470 kilometrov tri vesmírne družice, ktoré podľa dostupných informácií budú poskytovať údaje o počasí, prírodných pohromách a poľnohospodárstve. Teherán ubezpečuje, že satelity v žiadnom prípade nesledujú vojenské ciele, a preto je ich používanie v súlade s medzinárodnými predpismi.

Celkom opačný názor na túto situáciu a celý iránsky satelitný program má však Izrael a USA. Obe krajiny sa zhodne domnievajú, že Irán by vesmírne technológie mohol využiť na výrobu vojenských rakiet s dlhým doletom.

Satelity neboli jediné

Okrem Iránskych satelitov sa nedávno na obežnú dráhu dostali aj dva satelity Galileo 27 a 28. Išlo o prvý zo 6 štartov, ktoré na obežnú dráhu vynášajú nové satelity pre navigačný systém Galileo. Rozšírením konštelácie budú môcť satelity poskytnúť ešte presnejšie informácie a lepšie služby v celom priemysle.

Navigačný systém Galileo je európskou alternatívou k navigačným systému GPS z USA a ruskému GLONASS, no poskytuje ešte presnejšie informácie o polohe. Vypustením ďalších dvoch satelitov tak bude systém schopný poskytovať ešte precíznejšie informácie pre viac ako 2 miliardy používateľov po celom svete.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú