Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Astronómom sa pomocou Hubblovho vesmírneho teleskopu podarilo zachytiť obraz galaxie GAL-CLUS-022058 nachádzajúcej sa v súhvezdí Pec, ktorá neobsahuje žiadne objekty pozorovateľné malým teleskopom, o téme informovala NASA na svojom webe.

Ako píše portál Sci-News, ide o jedinečnú snímku, na ktorej sa nachádza jeden z najväčších a najkompletnejších Einsteinových prstencov.

Einsteinove prstence

Einsteinov prstenec je veľmi vzácny a zvláštny astronomický úkaz predstavujúci kruhovú deformáciu svetla zo zdroja vďaka gravitačnej šošovke. Existenciu tohto úkazu prvýkrát teoretizoval Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity a vysvetlil ho procesom nazývaným gravitačná šošovka, čo je efekt kedy masívne astronomické objekty (galaxie, čierne diery) dokážu vytvoriť také intenzívne gravitačné pole, že  dochádza k zakriveniu časopriestoru, čo znamená, že svetlo prechádzajúce v okolí týchto objektov sa pohybuje po zakrivenej dráhe.

GAL-CLUS-022058 vďaka svojmu tvaru nazývaný tiež „Roztavený prsteň“ je doposiaľ jeden z najväčších a najkompletnejších objavených Einsteinových prstencov. Väčšina objavených prstencov sú len čiastočné Einsteinove prstence s priemerom do jednej oblúkovej sekundy, zatiaľ čo GAL-CLUS-022058 má priemer až približne 20 oblúkových sekúnd.

V tomto prípade prstenec pozostáva z dvoch galaxií, pričom svetlo vychádzajúce zo vzdialenejšej galaxie bolo skreslené do krivky prostredníctvom kopy galaxií ležiacej pred ňou. Skoro dokonalé zarovnanie vzdialenejšej galaxie s centrálnou eliptickou galaxiou, ktorú je možno sledovať v strede obrázku, umožnilo zväčšiť a pokriviť obraz vzdialenejšej galaxie do takmer dokonalého prstenca.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú