Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čínsky technologický gigant Huawei začne na budúci rok vo Francúzsku budovať továreň na sieťové zariadenia. Uviedol to zdroj oboznámený s touto záležitosťou, podľa ktorého Huawei pokračuje v pláne na výstavbu svojho prvého závodu v Európe, aj keď niektoré európske vlády obmedzujú používanie jeho produktov vo svojich nových 5G sieťach. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Čínska spoločnosť odhalila plány na výstavbu európskeho závodu s počiatočnou investíciou 200 miliónov eur v roku 2020, ale ich spustenie bolo odložené pre pandémiu ochorenia COVID-19, uviedol v pondelok zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, pretože nie je oprávnený sa k tejto záležitosti vyjadrovať.

Zdroj nespomenul časový plán, keď má byť továreň v Brumathe neďaleko Štrasburgu uvedená do prevádzky. Huawei nereagoval na žiadosť o komentár.

Čínsky gigant tak pokračuje vo svojich plánoch aj napriek tomu, že niektoré európske vlády obmedzili alebo zakázali používanie jeho zariadení ako aj produktov čínskej spoločnosti ZTE vo svojich sieťach pre bezpečnostné obavy. Dôvodom sú úzke vzťahy Huawei s čínskou vládou, čo vyvoláva v Európe, ale aj v iných západných krajinách obavy zo špionáže.

Európski lídri aktuálne diskutujú aj o tom, ako sa zbaviť rizika prílišnej závislosti od dodávok z Číny a zároveň spolupracovať s druhou najväčšou svetovou ekonomikou. Čína je tretím najväčším obchodným partnerom Francúzska po Európskej únii a USA.

V roku 2020 francúzska vláda oznámila telekomunikačným operátorom, že po vypršaní platnosti nebudú môcť obnoviť licencie na zariadenia Huawei, v dôsledku čoho sa postupne vyradia z francúzskych mobilných sietí.

Čínsky vicepremiér Che Li-feng po stretnutí s francúzskym ministrom hospodárstva Brunom Le Mairem tento rok v júli v Pekingu však vyhlásil, že Francúzsko sa rozhodlo predĺžiť licencie pre zariadenia Huawei v 5G sieťach v niektorých mestách.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú