Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kým Netflix momentálne zažíva masívny odliv predplatiteľov, konkurečné platformy sú presne na opačnom konci a prírastky nových zákazníkov rátajú v miliónoch.

Mimoriadne dobre sa darí Disney+, ktorá pred pár dňami úspešne expandovala do približne 40 nových krajín a potvrdzuje tak prognózy, že práve Disney bude v budúcnosti šliapať na päty Netflixu ako svetová platforma číslo jeden.

Cesta za týmto cieľom sa však pre Disney môže výrazne skomplikovať a služba môže čoskoro prísť až o 20 miliónov svojich zákazníkov, upozorňuje Bloomberg. Dôvodom je strata vysielacích práv na športové prenosy kriketu na trhoch Južnej Ázie.

Disney+ vo vybraných ázijských krajinách na čele s Indiou vystupuje pod názvom Disney+ Hostar a súčasťou vysielania sú aj športové prenosy. Práve kriket sa v Indii a v okolitých krajinách teší masívnej popularite a v regióne má kriket sledovať viac než 600 miliónov divákov.

Doposiaľ práva na vysielanie držala spoločnosť Disney, po novom sa to však zmenilo, keďže služba odmietla zaplatiť astronomických 2,7 miliárd dolárov za ich predĺženie. Platforma síce bude kriket naďalej vysielať v televízii, online prenosy však pripadli konkurencii.

Aj keď sa to môže javiť ako paradox, analytici predpovedajú, že strata vysielacích práv môže spôsobiť odliv až 20 miliónov predplatiteľov. Služba momentálne globálne registruje približne 138 miliónov abonentov, približne 50 miliónov pochádza práve z Indie.

Takýto masový odliv by plánom spoločnosti spravil škrt cez rozpočet a s veľkou pravdepodobnosťou by sa podpísal aj prepade hodnoty akcií. Ekonomická škoda by však pre Disney nebola až taká výrazná, predplatné Disney+ Hostar totiž v prepočte predstavuje približne 67 eurocentov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú