Populárna herná konzola Steam Deck, ktorá bola vydaná počas minulého roka, našla na Ukrajine nečakané využitie. Nie na hranie, ale na ovládanie guľometu a záchranu ľudských životov, informuje PC World.

Drony, pechota aj tanky

Použitie technologických hračiek na vojenské účely nie je žiadnou novinkou a inovatívne prístupy v tejto oblasti opakovane ukazuje aj ukrajinská armda. Najnovšie zábery skupiny Ukraine Territorial Defense Forces, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, naznačujú použitie upravenej verzie konzoly Steam Deck na ovládanie vojenského zariadenia.

Ukrajinská armáda podľa videí používa Steam Deck k obsluhe stacionárneho guľometu, ktorý je súčasťou systému Sabre. Tento systém bol vyvinutý ako súčasť crowdfundingovej kampane ešte v roku 2014, odvtedy sa modernizoval a teraz na jeho ovládanie slúži práve herná konzola od Valve.

Podľa ukrajinskej agentúry TRO je možné guľomety s použitím špeciálneho ovládacieho panela, kamery a monitoru ovládať zo vzdialenosti až 500 metrov a tým ochraňovať životy operátorov, ktorí by boli pri priamej manipulácii v ohrození.

Steam Deck podľa videa slúži práve ako monitor a zároveň umožňuje ovládať zbraň na diaľku a páliť z guľometu. Hlavným cieľom systému Sabre je eliminácia nízkoletiacich dronov, použitie je však omnoho širšie. Herná konzola takto môže slúžiť aj na ovládanie ďalšieho arzenálu ako napríklad protitankových či ľahkých protipechotných zbraní.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú