Známe osobnosti majú s Facebookom problémy pravidelne. Spomínali sme napríklad prípad, kedy útočníci vytvárali falošné profily s identitou šéfa Amazonu Jeffa Bezosa alebo Elona Muska a skúšali od ľudí vylákať bitcoiny. Profil „vymysleného“ Muska dokonca sociálna sieť verifikovala modrým odznakom, čo je možné len pri oficiálnych účtoch.

Pridaj si k tomu katastrofálnu, alebo priamo neexistujúcu podporu keď ide o vymazávanie násilného obsahu a hoaxov (obzvlášť, ak nie sú v angličtine), a je jasné, že služba patriaca spoločnosti Meta má často ďaleko od zodpovedného a transparentého prevádzkovateľa.

Problémy má aj slovenská politička

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová teraz na svojom oficiálnom profile informovala, že sa viac než týždeň nevedela dostať k administrácii svojej fanúšikovskej stránky.

„Po ôsmich dňoch sa nám podarilo získať späť moju FB stránku. Hackeri z nej vymazali všetok obsah od roku 2014. Normálne vulgárne to ukradli a zničili. A ja som veľmi nahnevaná, že proti tomu nezmôžem nič. Skutok sa nestal. Spoločnosť Facebook, resp. Meta neurobí vôbec nič,“ uviedla.

Jej stránka má aktuálne 56-tisíc sledovateľov, ktorí podľa jej statusu nezmizli. Nie je teda jasné, čo útočníci pôvodne plánovali. Obvykle na „ukradnutých“ stránkach zmenia názov, vďaka čomu získajú veľkú fanúšikovskú základňu na propagáciu svojich aktivít – alebo podvodov.

Nicholsonovej vymazali starší obsah a v profile pribudli náznaky reklamy na „nechtový salón“. Aktivitu však zrejme nestihli dokončiť predtým, ako stránku získala späť. Aj zmena názvu väčšinou trvá niekoľko dní a Facebook zvyčajne nepovoľuje drastické zmeny – skôr vymazanie alebo pridanie slov, postupnými krokmi „na viackrát“ sa však väčšinou profil dá premenovať úplne.

Nepomohla ani bežná ochrana

V komentároch europoslankyňa spomína, že mala aktivovanú aj dvojfaktorovú autentifikáciu. „Meta má úplne mizerný support, ako som písala aj pod iným komentárom, nebyť ľudí, čo majú kontakty, nedopracujem sa k vráteniu fanpage,“ napísala.

V decembri prakticky totožný problém riešila jej európska kolegyňa Monika Beňová, informoval Startitup. „Áno mám to hacknuté, no už sa to čiastočne podarilo napraviť,“ povedala po tom, ako jej virtuálne meno zmenili na juhoázijské. Beňovej sa do účtu pravdepodobne dostali cez Facebook jej syna, ktorý jej pomáha spravovať profil.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú