Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Včasné varovanie pred blížiacim sa zemetrasením môže v niektorých prípadoch zachraňovať obrovské množstvo životov. Zariadenia nazývané seizmometre zachytia prvotné menšie otrasy a na základe toho dokážu niekoľko minút dopredu upozorniť ľudí na blížiace sa zemetrasenie. Google plánuje vytvoriť najväčšiu sieť takýchto zariadení, poslúžia na to hlavne Android smartfóny, píše Engadget.

Moderné smartfóny sú vybavené akcelerometrom, čo je súčiastka, ktorý dokáže zaznamenávať pohyb smartfónu, jeho zrýchlenie či naklonenie. Práve táto súčiastka je základom pre nový projekt Google s názvom Android Earthquake Alerts System.

Tvoje Android zariadenie s akcelerometrom zachytí prvotné P-vlny pri zemetrasení a odošle ich na analýzu do Google a spolu s dátami z ďalších tisícok smartfónov softvér vyhodnotí, či do oblasti skutočne prichádza zemetrasenie, píše 9to5google.

Funkcia bude súčasťou Google Play Services, takže po aktualizácii sa dostane aj do tvojho smartfónu bez nutnosti aktualizovať operačný systém samotný. Zavedenie varovaní pred zemetrasením prebehne v dvoch fázach. V prvej budú informácie o zemetrasení zobrazované iba vo vyhľadávači Google, v druhej fáze sa už budú na smartfónoch zobrazovať notifikácie o blížiacom sa nebezpečenstve.

Zdroj: Engadget, 9to5google

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú