Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V správe sú materiály SITA.

Prezident Francúzska Emmanuel Macron varoval jeho obyvateľov, aby sa pripravili na úplné odstrihnutie od ruského zemného plynu a obrátili sa na alternatívy. V televíznom rozhovore pri príležitosti Dňa dobytia Bastily tiež upozornil na to, že ceny energií a ďalších tovarov, ktoré stúpajú aj pre ruskú vojnu na Ukrajine, zostanú vysoké.

„Vojna bude pokračovať. Leto, skorá jeseň budú veľmi ťažké,“ skonštatoval Macron. Rusko podľa jeho slov „využíva energie, tak ako jedlo, ako vojnovú zbraň“, a preto by sa malo Francúzsko pripraviť na „scenár, keď budeme musieť ísť bez všetkého ruského plynu“.

Vláda podľa Macrona pripraví „plán triezvosti“ na šetrenie energiou, ktorý by sa začal vypínaním verejných svetiel v noci, keď nie sú potrebné. Francúzsko sa tiež bude naďalej snažiť o diverzifikáciu zdrojov plynu. Macron zároveň vyzval na rýchlejší prechod k pobrežným veterným elektrárňam a väčšiu európsku cezhraničnú energetickú spoluprácu na prekonanie súčasnej krízy.

Slovensko je na tom oveľa lepšie

U nás zatiaľ, zdá sa, podobný scenár nehrozí, aspoň podľa opakovaného ubezpečovania ministra hospodárstva Richarda Sulíka„Dnes môžeme s konečnou platnosťou oznámiť, že Slovensko má plynu dosť na celú budúcu vykurovaciu sezónnu, teda až do konca marca 2023,“ uviedol. Zásobníky sú podľa neho oproti celoročnej spotrebe naplnené na 49 %, čo je druhá najvyššia hodnota v Európe.

EPA/Lex van Lieshout/Richard Sulík/Facebook/TASR/Úprava redakcie

Pri dnešnom nastavení priemyslu teda podľa Sulíka nepríde k žiadnym obmedzeniam. Ako však upozornil, môže sa stať, že napríklad veľké firmy začnú masívne presúvať výrobu na Slovensko a budú teda logicky potrebovať viac plynu. „Tam sa môže stať, že dodatočné dodávky nebudú,“ pripustil. Všetky odbery, ktoré však v slovenskom priemysle bežia dnes, budú podľa neho dodržané.

Pomôžeme si aj z vlastných zdrojov

Trochu prekvapivou správou je aj fakt, že Slovensko začne ťažiť vlastný plyn. Tri prieskumné vrty a testovaciu jednotku na spracovanie horľavého zemného plynu plánujú v katastri obce Malženice v okrese Trnava zriadiť spoločnosti Nafta a Vermilion Slovakia Exploration.

V prvej etape, ktorá má trvať od roku 2023 do roku 2026, si podľa zverejneného investičného zámeru chcú overiť zásoby zemného plynu v ložisku. V druhej etape má skúška plynule prejsť do ťažby v maximálnom objeme do 500 000 metrov kubických zemného plynu denne.

Ťažba zemného plynu priamo na Slovensku by mohla znížiť závislosť na jeho dovoze zo zahraničia. „Z vlastných geologických zásob horľavého zemného plynu cieleným prieskumom a realizáciou prieskumných vrtov je možné v budúcnosti zvýšiť objemy domácej ťažby plynu až do 10 % ročnej spotreby. Ťažbou zemného plynu z ložiska na území SR sa prispeje k zníženiu závislosti od dovozu plynu z Ruskej federácie,“ píše sa v zámere, ktorý bol vypracovaný podľa zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Toto konštatovanie ráta aj s využívaním ďalších ložísk zemného plynu v iných častiach Slovenska. Ročná spotreba zemného plynu na Slovensku sa pohybuje okolo 5 miliárd metrov kubických ročne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú