Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť informačných systémov (ANSSI) v pondelok informovala, že odhalila hackerské útoky na niekoľko organizácií, ktoré mali podobné znaky ako útoky skupiny hackerov prepojenej na ruské spravodajské služby.

Kremeľ v utorok poprel, že by za kybernetickými útokmi na francúzske spoločnosti stáli ruskí hackeri. Podľa vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrijho Peskova Rusko „nikdy nebolo, v súčasnosti nie je a nikdy nemôže byť zapojené do počítačovej kriminality“.

Agentúra ANSSI v pondelok uviedla, že hackeri využili zraniteľnosť softvéru predávaného spoločnosťou Centreon, ku ktorej klientom patria najvýznamnejšie francúzske spoločnosti.

Tvrdí, že útoky hackerov, ku ktorým došlo v rokoch 2017 – 2020, majú „viaceré podobnosti“ s predchádzajúcimi útokmi, ktoré podľa predpokladov uskutočnili hackeri s väzbami na ruské vojenské spravodajské služby.

Peskov uviedol, že je bizarné pripisovať zodpovednosť Moskve na základe tvrdení, ktoré výslovne nepripisujú vinu Rusku. Kremeľ už predtým poprel tvrdenia USA, že ruské spravodajské služby stáli okrem iného aj za kyberútokmi na ukrajinskú energetickú sieť, francúzske voľby v roku 2017 a zimné olympijské hry 2018.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú