Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Za kybernetickým útokom na informačné systémy fínskeho parlamentu je pravdepodobne skupina APT31 s väzbami na čínsku vládu. Informovala o tom vo štvrtok fínska spravodajská služba, známa pod skratkou Supo. Podľa nej bola za útok zodpovedná APT31, nezmienila sa však o Číne ani o údajných väzbách skupiny na vládu v Pekingu.

Fínsky národný vyšetrovací úrad (NBI) koncom decembra uviedol, že začal vyšetrovanie hackerského a špionážneho útoku na informačné systémy fínskeho zákonodarného zboru, počas ktorého boli napadnuté e-mailové účty niektorých poslancov. Parlament odvtedy inovoval bezpečnostné prvky svojich systémov.

Ako uviedol Tero Muurman z NBI, ktorý je zodpovedný za vyšetrovanie, narušenie malo pravdepodobne za cieľ „získať informácie v prospech cudzieho národa alebo poškodiť Fínsko“. FireEye, jedna z najväčších svetových spoločností v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ako aj ďalšie podobné firmy spájajú APT31 s čínskou vládou alebo operáciami uskutočňovanými na jej príkaz.

Vlani sa terčom kybernetického útoku stal aj parlament v susednom Nórsku. Podľa tamojšej spravodajskej služby ho vykonala hackerská skupina APT28, spájaná s ruskou vojenskou spravodajskou agentúrou GRU.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú