Batohy na detekciu radiačného žiarenia, súpravy na kontrolu vozidiel, detektory kovov, pagery na detekciu radiačného žiarenia, ručné röntgenové prístroje a automobily s príslušenstvom darovalo slovenskej finančnej správe (FS) Ministerstvo energetiky USA. Zariadenia v hodnote takmer jeden milión eur prevzal v piatok prezident FS Jozef Kiss. Na slávnostnom odovzdaní sa zúčastnili aj veľvyslanec USA v SR Guatam Rana, programový riaditeľ Ministerstva energetiky USA Richard Pappas a generálny riaditeľ sekcie colnej Finančného riaditeľstva SR Milan Jurčina.

„Spolupráca pri odhaľovaní nedovoleného obchodovania s jadrovým či iným rádioaktívnym materiálom dostala v roku 2006 rámec v podobe podpísania memoranda medzi Ministerstvom energetiky USA a vtedajším Colným riaditeľstvom SR. Odvtedy celková výška poskytnutej pomoci predstavuje viac ako 3,7 milióna eur,“ priblížila hovorkyňa FS Drahomíra Adamčíková.

USA odvtedy darovali Slovensku rôzne technológie. V rokoch 2009 až 2018 išlo napríklad o mobilné detekčné systémy inštalované v dodávkových motorových vozidlách, stacionárne detekčné brány či monitorovacie zariadenia skrytej rádioaktivity vo vozidlách a vlakoch. V roku 2015 bolo na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod otvorené nové tréningové centrum na odhaľovanie nelegálnej prepravy rádioaktívnych materiálov, ktorého výstavba bola realizovaná tiež s podporou americkej vlády.

V roku 2022 si finančná správa prevzala 16 kusov prenosných zariadení na odhaľovanie rádioaktívneho materiálu prostredníctvom detekcie gama žiarenia. V minulom roku boli na colných pobočkách v Maťovciach, Vyšnom Nemeckom, Ubli, Veľkých Slemenciach a v Čiernej nad Tisou inštalované stacionárne detektory radiácie.

„Po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine možno konštatovať, že rastie dôležitosť a význam tejto spolupráce, ktorá prispieva k spoločnému zabráneniu nelegálneho šírenia rádioaktívnych materiálov. Najnovšie druhy zariadení od americkej vlády pomôžu napríklad rýchlo odhaliť rádioaktívne zdroje a tak efektívnejšie bojovať proti nelegálnej preprave a obchodovaniu s týmto materiálom,“ doplnila Adamčíková.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú