Streamovacia služba Apple čelí právnym problémom za svoj jarný veľkofilm Tetris. Apple so svojou historickou drámou inšpirovanou skutočným príbehom po premiére v marci tohto roka slávilo úspech u kritikov i divákov, háčikom však je, že príbeh mala služba okopírovať z knižnej predlohy bez vedomia jej autora, informuje The Guardian.

Poškodeným v tomto prípade má byť spisovateľ Dan Ackerman, ktorý je zároveň aj šéfredaktorom známeho portálu Gizmodo. Ackerman ešte v roku 2016 poslal spoločnosti Tetris svoju predpublikovanú knihu The Tetris Effect, spoločnosť však podľa neho odmietla licencovať akýkoľvek materiál súvisiaci s knihou a v zaslanom liste dôrazne odrádzala Ackermana od snahy príbeh sfilmovať, dokonca sa mala vyhrážať žalobou.

Tetris neskôr v spolupráci s Apple sami začali vyrábať film, ktorý má kopírovať sekvencie Ackermanovej knihy aj jeho nápad spraviť z príbehu slávnej hry triler zo Studenej vojny. Film sa totiž inšpiruje skutočnými udalosťami, množstvo nápadov si však filmári vymysleli a od reality sa výrazne odklonili.

Ackmeran teraz na Apple, Tetris a ďalšie produkčné spoločnosti, ktoré sa na vzniku filmu podieľali, podal žalobu o ukradnutí duševného vlastníctva. Spisovateľ tvrdí, že film si vypožičal množstvo konkrétnych častí a udalostí z knihy a bol jej podobný takmer vo všetkých kľúčových ohľadoch. Od Apple a ďalších strán preto žiada odškodnenie najmenej vo výške 6 % rozpočtu filmu, ktorý predstavoval 80 miliónov dolárov.

V prípade úspechu by si Ackerman mohol prilepšiť o necelých 5 miliónov dolárov. Apple sa zatiaľ k žalobe nevyjadril, nejde však o prvý prípad, kedy streamovacie služby čelia žalobe kvôli duševnému vlastníctvu. Drvivá väčšina z nich sa končí mimosúdnym vyrovaním.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú