Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najväčšia raketa sveta od spoločnosti SpaceX sa dnes vydala na svoju druhú vesmírnu misiu, pri ktorej na obežnú dráhu Zeme vyniesla satelit Arabsat-6A. Na pristávacích plochách nakoniec úspešne pristáli bočné stupne rakety Falcon Heavy a jej hlavný stupeň pristál na lodi v Atlantickom oceáne.

Prvý historický let absolvoval Falcon Heavy ešte vo februári minulého roka, kedy do vesmíru vyniesol Teslu Roadster 1. generácie, spolu so Starmanom. Návrat jeho boosterov však neskončil podľa očakávaní a úspešne pristáli iba dva bočné stupne. Hlavný stupeň rakety minul pri pristávaní loď na oceáne. Teraz sa všetky časti Falconu Heavy vrátili späť na Zem.

Bočné stupne pristáli v Myse Canaveral na Floride a hlavná časť rakety na palube lodi „Of Course I Still Love You“, informoval TechCrunch. Za úspešným pristátím všetkých boosterov rakety môže byť aj fakt, že SpaceX pri tomto lete využil jej vylepšenú verziu, známu pod označením Block 5. Táto verzia je ešte viac upravená pre opätovné využitie po pristátí, aby sa mohla čo najskôr znova vrátiť do vesmíru, informuje The Verge. Celý priebeh pristátia si môžeš pozrieť aj na videu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú