Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká sociálna sieť Facebook zaplatila v Rusku pokuty vo výške 17 miliónov rubľov (196 111 eur) za to, že nevymazala obsah, ktorý Moskva považuje za nezákonný. Informovala o tom v nedeľu agentúra Interfax, podľa ktorej hrozí americkej spoločnosti ďalšia a vyššia pokuta.

Materská spoločnosť Facebooku Meta, spolu s vyhľadávačom Google, ktorého vlastníkom je Alphabet, čelia na budúci týždeň súdnemu procesu pre podozrenie z opakovaného porušovania ruskej legislatívy týkajúcej sa obsahu. Mohli by pritom dostať pokutu vo výške určitého percenta z ich ročného príjmu v Rusku.

Rusko v októbri vyslalo štátnych exekútorov, aby vymohli od Facebooku pokuty vo výške 17 miliónov RUB. Podľa Interfaxu od nedele už nie je proti spoločnosti vedené žiadne vymáhacie konanie, pričom sa odvolala na databázu federálnej exekútorskej služby.

Moskva tento rok zvýšila tlak na veľké technologické firmy v rámci kampane, ktorú kritici označili za pokus ruských úradov o prísnejšiu kontrolu nad internetom, čo podľa nich môže viesť k potláčaniu slobody jednotlivcov a firiem.

Interfax tiež uviedol, že aj aplikácia na odosielanie správ Telegram zaplatila pokuty vo výške 15 miliónov RUB. Facebook ani Telegram sa k správam o pokutách zatiaľ nevyjadrili.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú