Austrálsky premiér Scott Morrison v piatok vyzval spoločnosť Facebook, aby u austrálskych používateľov na svojej platforme neblokovala spravodajský obsah a vrátila sa k rokovaniam s mediálnymi vydavateľstvami.

Facebook vo štvrtok zablokoval austrálskym používateľom možnosť zdieľania alebo prezerania spravodajského obsahu v reakcii na návrh zákona, podľa ktorého by technologické giganty mali platiť za spravodajský obsah. Podľa Morrisona je krok Facebooku hrozba.

„Myšlienka zatvorenia týchto druhov webov, ako to urobili včera, bola akousi hrozbou. Nuž, viem, ako na to reagujú Austrálčania, a pomyslel som si, že to z ich strany nebol dobrý krok. Mali by sa cez to rýchlo preniesť, vrátiť sa k stolu a vyriešime to,“ povedal novinárom.

Blokáda Facebooku vyvolala verejné pobúrenie, keďže prerušila prístup k obsahu o pandémii, verejnom zdraví a pohotovostných službách. Podľa všetkého zasiahla aj neaustrálske médiá, napríklad britský Daily Telegraph a Sky News, ktoré majú rovnaké názvy ako médiá v Austrálii.

Minister financií Josh Frydenberg uviedol, že vo štvrtok aj v piatok telefonoval so šéfom Facebooku Markom Zuckerbergom. Na Twitteri napísal, že prebrali zostávajúce problémy a dohodli sa na tom, že ich okamžite preberú ich tímy. Frydenberg by mal s Zuckerbergom podľa svojich slov telefonovať aj cez víkend.

Návrh zmieneného zákona v stredu prešiel dolnou komorou austrálskeho parlamentu a schváliť ho ešte musí Senát. Google a Facebook bojujú proti zákonu, keďže podľa nich neodráža skutočné fungovanie internetu a nespravodlivo „pokutuje“ ich platformy. Na rozdiel od Facebooku však Google v ostatných dňoch podpísal platobné dohody s tromi významnými austrálskymi médiami.

Morrisom vysvetlil, že o spore s Facebookom sa bavil aj s indickým premiérom Naréndrom Módím a o navrhovanom zákone diskutuje aj s lídrami v Spojenom kráľovstve, Kanade a Francúzsku. „O to, čo robí Austrália, je veľký svetový záujem. Preto vyzývam Facebook, rovnako ako sme to robili v prípade spoločnosti Google, aby sa konštruktívne zapojil, pretože vedia, že to, čo tu Austrália urobí, bude pravdepodobne nasledovať mnoho ďalších západných jurisdikcií,“ doplnil.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú