Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Trh s kryptomenami v posledných dňoch pohýbal s nervami nejedného investora a bitcoin sa dostal na najnižšiu úroveň od konca roka 2020. Špeciálne citlivými na pád trhu sa ukázali byť takzvané stablecoiny, teda aktíva, ktorých hodnota je naviazaná na štátne platidlá alebo aktíva.

Teoreticky si stablecoiny majú držať hodnotu 1:1 v pomere k americkému doláru, v praxi však teraz najväčší algoritmický stablecoin terraUSD, obchodovateľný ako UST, ukázal, že je na volatilitu rovnako náchylný ako akékoľvek iné kryptomeny.

Hrozivý pád a reťazová reakcia

UST od pondelka 9. mája stratil viac než 80 % svojej hodnoty a spoločne s ním sa potopil aj materský projekt Terra, ktorý za uplynulé dni stratil bezmála 100 % svojej hodnoty a z Terra sa stal bezcenný token. Momentálne sa jeho cena pohybuje na 0.0002 dolára, ešte na začiatku uplynulého týždňa jeho cena presahovala 70 dolárov.


Expert na blockchain a financie David Gerard súčasný stav kryptotrhu prirovnáva k veľkej finančnej kríze z roku 2008, kedy na trhu spľasla realitná bublina, čo viedlo ku kríze v bankovom sektore a páde niektorých veľkých hráčov na trhu.

V roku 2000 ľudia mali toľko peňazí, že ani nevedeli ako ich dostatočne rýchlo investovať. Povedali si: „Čo je bezpečnejšie ako nehnuteľnosť? Nehnuteľnosti neklesajú. Stavme teda na hypotéky a pôžičky založené na hypotékach.“ A tak ste mali ekvivalenty podložené derivátom ceny nehnuteľnosti, povedal Gerard pre portál Euronews.

Ceny nehnuteľností však nakoniec spadli, vysoké pôžičky neboli podložené žiadnou reálnou hodnotou, čo viedlo k následnému hromadnému kolapsu. Podobný scenár teraz Gerard vidí aj pri páde UST, ktorý rovnako vyvolal domino efekt a pád celého trhu.

Freepik (úprava redakcie)

UST malo byť na papieri podporené bitcoinom, ktorý jeho tvorca Do Kwon so svojím fondom nakúpil v hodnote 3,5 miliardy, aby v čase krízy UST prípadný pád ustálo. Bitcoin však začal strácať na hodnote, čo viedlo k poklesu cien ďalších aktív vrátane terraUSD.

Paradoxom bolo, že rezervy, ktoré mali UST podporiť, sa na trhu stali zdrojom veľkej neistoty – nikto totiž nevedel, či Do Kwon nezačne naraz predávať bitcoin v hodnote miliárd dolárov, čo následne viedlo ešte k väčšiemu poklesu krypto aktív.

Podľa Gerarda bol projekt od začiatku postavený na podobnej Ponziho schéme, aká v roku 2008 položila Lehman Brothers. Gerard zároveň vyzval na vyššiu reguláciu kryptomien, bez ktorej sa podľa neho môže podobná kríza hocikedy zopakovať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú