V správe boli použité materiály TASR.

Zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi sa vo Veľkej Británii posunie z pôvodne plánovaného roku 2030 na rok 2035. Oznámil to v stredu britský premiér Rishi Sunak. Vláda zotrváva pri svojom cieli stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnou krajinou, postupovať doterajším tempom by však obyvateľom Spojeného kráľovstva prinieslo neprijateľne vysoké náklady, povedal v prejave v Londýne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Sunak podľa svojich slov očakáva, že do konca desaťročia bude väčšina nových automobilov v krajine aj tak elektrických, nechce však, aby to spotrebiteľom nariadila vláda.

Rovnako aj inštalácia nových vykurovacích systémov na zemný plyn by mala byť povolená dlhšie, ako predpokladajú súčasné ciele, uviedol ďalej premiér. V prípade existujúcich vykurovacích systémov by podľa neho nemala byť stanovená žiadna lehota na výmenu za tepelné čerpadlá.

Nikdy nebudem nikoho nútiť, aby vytrhol svoj existujúci kotol a nahradil ho tepelným čerpadlom,“ zdôraznil Sunak.

Susedná krajina Slovenska nechce čakať na zákaz spaľovákov do 2035

Zákaz predaja áut so spaľovacími motormi od roku 2035 mnohých pobúril a niektorí politici si dokonca myslia, že tento cieľ sa nedá dosiahnuť bez toho, aby na to doplatili ľudia aj automobily. Jednoducho sa im zdá, že na takúto zásadnú zmenu je málo času. Ako však píše Heute, Rakúski „zelení“ politici chcú zakázať predaj áut so spaľovacími motormi oveľa skôr.

Ako cieľ si stanovili rok 2027, čo je o osem rokov skôr než je zákaz stanovený Európskou úniou. Rakúsky minister pre klímu Leonore Gewessler sa aktuálne pokúša presadiť tento plán, pričom okrem zákazu predaja áut so spaľovacími motormi by chcel zaviesť zvýšenú daň z CO2, čo by sa pochopiteľne prejavilo aj na cene paliva. Viac sa dočítaš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú