V správe sa nachádzajú materiály SITA aj TASR.

Mozambik začal po prvýkrát vyvážať skvapalnený zemný plyn (LNG). Plyn vezie britská nákladná loď a smeruje do Európy. Konečná destinácia nie je známa. Prezident krajiny Filipe Nyusi to značil za historický krok, informuje spravodajský portál BBC.

Plyn sa vyrába v príbrežnom závode, ktorý prevádzkuje talianska energetická firma Eni, ale nákupné práva naň má britský ropný gigant BP.

Mozambik začal s exportom v čase, keď sa Európa snaží zbaviť závislosti na Rusku a hľadá alternatívne zdroje plynu. Východoafrický štát dúfa, že sa stane jedným z najväčších exportérov zemného plynu po tom, čo ho objavili v jeho severnej provincii Cabo Delgado. Úsilie Mozambiku však spomalilo päť rokov trvajúce islamistické povstanie, ktoré si vyžiadalo viac ako 4 000 mŕtvych a státisíce pripravilo o domov.

Vláda verí, že objavenie plynu podporí ekonomiku. Nyusi však povedal, že Mozambik sa v rámci rozvoja bude naďalej zameriavať na „tradičné činnosti“, ako je poľnohospodárstvo, rybolov a cestovný ruch.

Slovenská vláda pomôže zmierniť energetickú krízu

Pomoc domácnostiam s cenami energií predstaví vláda začiatkom decembra, keď bude známa cenová regulácia na ďalší rok zverejnená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to avizoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

Začiatkom budúceho mesiaca ako každý rok vychádzajú cenové rozhodnutia. Predstavíme ceny pre domácnosti tak, aby to zvládli, budú ich mať zastropované na celý rok,“ zdôraznil. Pripomenul, že návrh rozpočtu na budúci rok je postavený prioritne na energetickej pomoci. Okrem domácností aj podnikom, verejnému sektoru či niektorým nadmerne ohrozeným skupinám.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú