V správe sú materiály TASR.

Súčasťou ruských útokov na Ukrajine sú aj kybernetické útoky. Hoci najvyššiu intenzitu dosahovali ešte pred začiatkom samotnej invázie – napríklad vo februári odstavili weby dvoch bánk a armády, výnimkou nie sú ani teraz.

Experti sa totiž domnievajú, že po zlyhaní ruských vojsk pri dobýjaní Kyjeva sa teraz Vladimir Putin bude sústrediť na to, aby do 9. mája, kedy Rusko oslavuje Deň víťazstva ako výročie ukončenia druhej svetovej vojny, mohol doma predať aspoň nejaký úspech. V najbližších dňoch teda zrejme môžeme čakať ďalšiu vlnu útokov, hoci teraz pravdepodobne už „len“ v okolí Donbasu a oboch separatistických území na východe Ukrajiny.

Tentokrát na elektrickú sieť, zabránili mu aj Slováci

Zrejme aj preto sú ruskí vojenskí hackeri znova aktívni. Ukrajinskí predstavitelia v utorok oznámili, že tím expertov prekazil ich plánovaný kybernetický útok na energetickú sieť Ukrajiny. Správu priniesla tlačová agentúra AP, píše TASR.

Predstavitelia dodali, že ukrajinské národné centrum kybernetickej bezpečnosti (CERT Ukrajina) zmarilo útok plánovaný hekermi z ruskej vojenskej tajnej služby GRU, ktorý mal minulý piatok 8. apríla vyradiť elektrické trafostanice z prevádzky.

Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu na svojej webovej stránke uviedla, že bol odhalený malvér (škodlivý softvér), ktorého cieľom malo byť zničenie dát v počítačoch.

Poďakovanie ESETU

Úrady zatiaľ nezverejnili vysvetlenie, ako bol útok prekazený, ale centrum CERT Ukrajina sa v samostatnej správe poďakovalo americkej spoločnosti Microsoft a slovenskej softvérovej firme ESET. Rozsah zásahu však tiež ešte nebol vysvetlený.

Viac podrobností na svojom Twitteri však uviedla priamo slovenská antivírusová firma. Malvér Sandworm mal mieriť na PC s operačným systémom Windows, ktoré ovládajú rozvodné stanice (konkrétne ich ochranné relé), ale aj hardvér s Linuxom a systémom Solaris.

Podľa toho čo uvádza ESET, Slováci zrejme pomáhali s analýzou vzoriek, ktoré im poslal práve ukrajinský CERT.

Hackeri z ruskej tajnej služby GRU v minulosti úspešne zaútočili na energetickú sieť Ukrajiny už minimálne dvakrát, a to počas zím v rokoch 2015 a 2016.

Využívanie kyberútokov Ruska proti ukrajinskej infraštruktúre je však v porovnaní s predvojnovými očakávaniami expertov iba veľmi obmedzené, píše TASR . V prvých hodinách vojny však útok, pripisovaný Kyjevom Rusku, vyradil na Ukrajine dôležité satelitné komunikačné spojenie, čo malo vplyv na desaťtisíce Európanov od Francúzska až po Poľsko.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú