V tomto texte boli použité materiály TASR.

Kybernetická odolnosť bánk v eurozóne potrebuje posilnenie, vyplýva to z najnovších záťažových testov Európskej centrálnej banky (ECB). Tieto previerky, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou bankového dohľadu po finančnej kríze v rokoch 2008-2009, tentokrát preverili schopnosť finančných inštitúcií čeliť hackerským útokom.

ECB, ktorá od novembra 2014 priamo dohliada na kľúčové banky eurozóny, spustila tieto testy v januári 2024. Do hodnotenia sa zapojilo 109 bánk, pričom výsledky budú integrované do každoročného auditu finančných inštitúcií.

Scenár testu simuloval extrémnu situáciu – zlyhanie všetkých preventívnych opatrení a závažné narušenie základných systémových databáz bánk kybernetickým útokom. ECB sa sústredila predovšetkým na reakciu a zotavenie bánk po útoku, nie na prevenciu.

Hoci banky majú vypracované potrebné plány, hodnotenie odhalilo oblasti vyžadujúce si ďalšie vylepšenia. Testy sa zamerali najmä na schopnosť finančných inštitúcií reagovať na kybernetické incidenty a obnoviť svoju činnosť po nich.

Záťažové testy sú navrhnuté tak, aby overili odolnosť obchodných modelov bánk voči rôznym krízovým scenárom. Okrem kybernetických hrozieb sa zameriavajú aj na situácie ako ekonomický pokles, prepad na realitnom trhu či nárast zlých úverov. Výsledky zverejnené v piatok jasne naznačujú, že v oblasti kybernetickej bezpečnosti majú banky eurozóny ešte priestor na zlepšenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú