Aktuálna situácia, kedy v niektorých krajinách opätovne začínajú pribúdať počty nakazených koronavírusom, no zároveň už COVID-19 považujeme za bežne prítomné ochorenie, môže spôsobiť chaos v podmienkach, aké treba na vstup do daného štátu, vysvetľuje Startitup.

Problém dokonca môžu mať aj ľudia s treťou dávkou vakcíny, teda tzv. boosterom. Platnosť Covid pasu s treťou dávkou vakcíny totiž bola iba 9 mesiacov, približijú Aktuality.skTo znamená, že ak si sa dal zaočkovať v lete minulého roka, dnes by si mohol mať problém.

Platnosť predĺžili

Dobrou správou je však fakt, že prípady a hlavne ich následky, teda počty ľudí v nemocniciach, nerastú až tak dramaticky. Platnosť tretej vakcíny tak bola Európskou úniou predĺžená.

Ak máš dve dávky očkovania a booster si vynechal, platí pre teba, že od 1. februára 2022 je obdobie uznávania tvojho digitálneho Covid preukazu 9 mesiacov od poslednej dávky, teda po tvojej druhej vakcíne.

Ak si sa dal proti koronavírusu zaočkovať aj tretí či štvrtý raz, dĺžka platnosti tvojho Covid preukazu limitovaná nie je. Pre Aktuality.sk súčasnú situáciu priblížil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Zatiaľ totiž nebolo vydané delegované nariadenie Európskej komisie, ktoré by to určilo.

Radšej sleduj stránky s aktuálnymi informáciami

Limit však v krátkom čase zrejme predsa len príde. Podľa štátneho tajomníka všetko záleží od vývoja epidemiologickej situácie a to aj v konkrétnych krajinách, kam by si chcel cestovať.

Aktuálne informácie pre každú krajinu nájdeš vždy na stránke Ministerstva zahraničných vecí.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nevylúčilo napríklad zmenu pravidiel v Chorvátsku, Slovákmi najnavštevovanejšej krajine.

V súčasnosti sú však pri „slovenskom mori“ zrušené vstupné obmedzenia v súvislosti s koronavírusom. Vstup do Chorvátska je tak možný bez povinnosti preukazovať sa očkovacím certifikátom, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní COVID-19.

Namiesto karantény pre tých, ktorí boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, je zavedené povinné nosenie rúška po dobu 10 dní,“ dodalo ministerstvo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú