Ukrajincom, ktorých už pred vyše mesiacom napadla ruská armáda, pomáhajú aj hackeri z celého sveta. Anonymous napríklad včera napadli ruskú štátnu televíziu a to zďaleka nešlo o prvý podobný útok.

Ukrajinská Nexta však teraz informuje o udalosti, ktorá by v prípade, že sa potvrdí, bola zrejme najväčšou doterajšou ranou pre každodenné ruské aktivity.

Uvádza totiž, že hackeri úplne zničili dáta v ruskej Federálnej agentúre leteckej dopravy Rosaviation. Kybernetický útok mal vymazať všetky dokumenty a súbory vrátane registračných údajov o lietadlách v Rusku. Hackeri mali odstrániť až 65 terabajtov dát.

Ako je v týchto prípadoch už pravidlo, informáciu je mimoriadne ťažké overiť, pretože Rusko akékoľvek správy čo i len naznačujúce pochybenie alebo zraniteľnosť okamžite dementuje. To však neznamená, že sa nestali. Ukrajina zas pod snahou brániť sa môže niektoré správy o svojich (nielen vojenských) úspechoch zveličovať.

Faktom však je, že monentálne nefungujú ani oficiálne webové stránky Rosaviation, čo správam dodáva na dôveryhodnosti.

„Detail“ ktorému nebudeš veriť

Ešte oveľa šokujúcejšou je však druhá časť správy od agentúry Nexta. Tá totiž hovorí, že ruské úrady aktuálne hľadajú zálohu, ktorú by na svoje servery mohli nahodiť a všetky počítače a dáta tak opäť spojazdniť, čo je bežný proces pri podobných kybernetických problémoch.

Web Aviation Herald však uvádza, že digitálna kópia skrátka neexistuje. Ruské ministerstvo financií totiž na niečo podobné v minulosti úradu údajne nevyčlenilo žiadne finančné zdroje.

Podobný výpadok môže znamenať katastrofu a veľké problémy aj pre bežnú leteckú prevádzku – v tomto prípade však skôr v rámci Ruska, keďže západné krajiny svoje nebo pre tamojšie aerolinky úplne uzavreli.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú