Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nová štúdia Centra digitálneho hnevu (CCDH) informuje, že väčšina dezinformácií o Covid-19 pochádza len z 12 zdrojov. Na výsledky výskumu upozorňuje The Guardian.

Nezisková organizácia pomenovala tieto zdroje ako „dezinformačný tucet“, ktorý je skrz 59 miliónov drobnejších osobností kombinovane distribuovaný po všetkých sociálnych sieťach.

Maže sa málo a pomaly

Štúdia CCDH sa pozrela na niečo málo cez 800-tisíc príspevkov Twitteru a Facebooku, teda na najaktívnejšie sociálne siete a zistila, že až 65 % týchto príspevkov má zárodok u dezinformačnej dvanástky.

Facebook, najprístupnejšia, najrozšírenejšia, a teda aj najväčšia služba je zodpovedná až za 73 % všetkých antivakcinačných príspevkov. Zarážajúce je, že z online priestoru bolo odstránených len 5 % všetkých klamlivých príspevkov.

NEPREHLIADNI
ROZHOVOR: Deepfake video s Puškárovou konečne otvorilo oči Slovákom a toto je len začiatok, vraví spoluautor Martin Spano

Zdroj uvádza aj postavy, ktoré sú za týmto dezinformačným tuctom. Medzi fyzikmi, pseudovedcami a blogermi je najmä Robert F. Kennedy Jr., synovec zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho. Práve ten na Instagrame minulý rok šíril dezinformácie o prepojení vakcín, autizmu a 5G sietí. Kompletný zoznam vyzerá nasledovne:

  1. Joseph Mercola
  2. Robert F. Kennedy, Jr.
  3. Ty a Charlene Bollinger
  4. Sherri Tenpenny
  5. Rizza Islam
  6. Rashid Buttar
  7. Erin Elizabeth
  8. Sayer Ji
  9. Kelly Brogan
  10. Christiane Northrup
  11. Ben Tapper
  12. Kevin Jenkins

Environmentálny advokát je však len jedným z hlavných aktérov. Aj keď Google, Facebook, Twitter, ale aj ďalší zaviedli rôzne preventívne opatrenia, vo väčšine prípadov nepravdivé informácie neodfiltrovali. Správa CCDH tak naznačuje, že odstránenie týchto 12 účtov manuálne by mohlo viesť k masívnej redukcii dezinformácií na sociálnych sieťach.

Zdroj: The Guardian, Center for Countering Digital Hate

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú