Bývalý prezident Donald Trump požiadal federálny súd na Floride, aby prinútil spoločnosť Twitter obnoviť jeho účet na rovnomennej sociálnej sieti. Twitter mu konto zablokoval v januári po smrteľných nepokojoch jeho podporovateľov v Kapitole Spojených štátov.

Trumpovi právnici v piatok podali na okresnom súde v Miami návrh na vydanie predbežného súdneho príkazu voči Twitteru a jeho výkonnému riaditeľovi Jackovi Dorseyovi. Argumentujú, že Twitter cenzuruje Trumpa, čím porušuje jeho práva vyplývajúce z prvého dodatku ústavy. Ten sa okrem iného týka slobody prejavu.

Twitter v sobotu Trumpove právne kroky odmietol komentovať, informuje agentúra AP.

Trvalé zablokovanie Trumpa na Twitteri spoločnosť svojho času odôvodnila obavami z toho, že by mohol podnietiť ďalšie násilie. Pred zákazom mal Trump na sociálnej a mikroblogovacej sieti zhruba 89 miliónov sledovateľov.

Po nepokojoch v Kapitole Trumpove kontá zablokovali aj služba YouTube spoločnosti Google, ktorá tak spravila na neurčito, a sociálna sieť Facebook. Jej zákaz bude trvať do 7. januára 2023, potom firma posúdi, či konto obnoví.

Trump v júli podal na súde na Floride žaloby na spomenuté tri technologické spoločnosti a ich výkonných riaditeľov za to, že jeho a ďalších konzervatívcov neoprávnene cenzurujú. Zmienený návrh na predbežný súdny príkaz podali Trumpovi právnici ako súčasť jeho žaloby voči Twitteru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú