Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Súdny dvor Európskej únie vo štvrtok rozhodol, že dohoda, ktorá umožňuje veľkým technologickým firmám prenášať dáta z EÚ do Spojených štátov amerických a je známa aj ako ochranný štít, neplatí a národné regulačné orgány by mali prijať prísnejšie opatrenia, aby ochránili súkromie používateľských dát.

Prenosy dát mimo únie sa rozhodnutím súdu okamžite nekončia, keďže spoločnosti môžu využiť aj iné právne mechanizmy, ale budú podliehať prísnejšej kontrole. EÚ a USA tiež možno budú musieť nájsť nový systém, ktorý zaručí, že európske údaje budú mať rovnakú ochranu súkromia v Spojených štátoch ako v Európe.

Prípad odštartoval po tom, čo bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden v roku 2013 odhalil, že americká vláda sleduje internetové dáta a komunikáciu ľudí.Ešte v tom roku rakúsky aktivista a študent práv Max Schrems podal sťažnosť na Facebook, ktorý má európske sídlo v Írsku.

Argumentoval pritom, že osobné dáta by nemali posielať do USA, tak ako to robia aj mnohé ďalšie firmy, pretože tamojšia ochrana údajov nie je taká silná ako v Európe. V Európskej únii platí nariadenie o ochrane osobných údajov, známe ako GDPR.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú