Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kryptomena dogecoin, ktorá pôvodne vznikla ako vtip, sa v stredu výrazne posilnila. Podporili ju vyjadrenia prominentných investorov, Elona Muska a Marka Cubana.

Cena dogecoinu v priebehu 24 hodín vyskočila podľa údajov CoinDesk o 20 % až na 0,32 USD (0,27 eura). V poobedných hodinách o čosi oslabil, no stále sa udržuje nad hranicou 0,30 USD. Dogecoin sa pred vyše týždňom dostal až na rekordných viac než 0,45 USD. Jeho prudký nárast vyvolal obavy z bubliny na trhu kryptomien.

Dogecoin vytvorili v roku 2013 softvéroví inžinieri Billy Markus a Jackson Palmer ako zábavnú alternatívu k bitcoinu. Aktuálne je siedmou najväčšou kryptomenou s celkovou trhovou kapitalizáciou takmer 40 miliárd USD.

Zobraziť celú galériu (1)
Cena dogecoinu za posledných 24 hodín / Zdroj: CoinDesk

Cena dogecoinu sa často prudko zvyšuje po vyjadreniach šéfa Tesly Elona Muska na Twitteri, ktorý tiež podporuje bitcoin. Tesla aktuálne vlastní bitcoiny v celkovej hodnote takmer 2,5 miliardy USD, no včera vyšli na povrch informácie, že časť zo svojho pôvodného portfólia už predala. Musk si ani dnes neodpustil príspevok na Twitteri ohľadom dogecoinu, v ktorom sa nazval „The Dogefather“, teda otec kryptomeny.

Dogecoin tento týždeň spomínal aj miliardár a vlastník basketbalového tímu Dallas Mavericks, Mark Cuban. V pondelok uviedol, že jeho tím v apríli zrejme uskutoční 6000 dogecoinových transakcií.

„Doge je digitálnou mincou, ktorú ľudia skutočne používajú pri transakciách. Ľudia míňajú svoje dogecoiny, čo znamená, že viac firiem ich začne akceptovať,“ odpovedal Cuban na otázku, prečo podporuje dogecoin.

Rast dogecoinu začína investorov lákať aj k nákupu ďalších digitálnych mien, ktoré vznikli s vtipným podtónom. Nedávno sme informovali napríklad o kryptomene Charizard Token, ktorá sa inšpirovala známym Pokémonom.

Zdroj: TASR, CoinDesk, Coinmarketcap

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú