Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Do roku 2025 bude globálne využívať 5G sieť asi 14 % mobilných zariadení. Viac ako polovica bude stále v službách 4G sietí a takmer tretina bude pripojených cez 3G siete. V Európe bude do roku 2025 využívať najmodernejšiu sieť len tretina zariadení.

Ako upozorňuje advokátska spoločnosť CMS, na novobudovanú sieť sa napoja nielen bežní užívatelia, ale aj inteligentné továrne a mestá, autá bez vodičov, zariadenia virtuálnej reality či spoločnosti v oblasti zdravotnej starostlivosti na diaľku.

Telekomunikačné spoločnosti však musia vyriešiť náročné právne problémy s požiadavkami na vysoké investície. Odborníci predpokladajú, že samotná 5G infraštruktúra bude operátorov celosvetovo v strednodobom horizonte stáť približne 200 miliárd dolárov.

„To pre operátorov znamená, že čoraz viac budú potrebovať financovanie svojich aktivít pomocou tretích strán, napríklad z infraštruktúrnych fondov, súkromného, či rizikového kapitálu. Po fáze zabezpečenia financovania budú požadovať investori výnosy a to sa ukazuje ako veľmi náročný proces,“ uviedol advokát pôsobiaci v advokátskej kancelárii CMS v Bratislave Dušan Vanek.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú