V 8. ročníku vzdelávacieho programu MyMachine Slovakia vzniká desať nových vynálezov, ktoré vymýšľajú žiaci základných škôl. Na ich konštruovaní sa potom podieľajú aj študenti zo štyroch stredných škol Prešovského samosprávneho kraja (PSK) z Popradu, Prešova a Humenného. Mladí technici vyrobia bazénový dom, stojan na knihy, lietajúci autobus či zábavný kužeľ.

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, za myšlienkou prepájania základného, stredného a univerzitného vzdelávania a zároveň rozvoja tvorivosti detí a mládeže stojí Karpatská nadácia, ktorá každoročne pripravuje program MyMachine Slovakia. Jeho súčasťou sú v pozícii výrobcov aj študenti stredných škôl PSK. Lietajúci autobus vyrobia pre deti zo Základnej školy v Krompachoch mladí technici zo župnej Strednej priemyselnej školy techniky a dizajnu v Poprade. „Ich dopravný prostriedok sa bude vznášať vďaka héliovému balónu a poháňať ho budú malé bočné vrtule,“ prezradila Jeleňová.

Výrobcovia zo Strednej odbornej školy technickej v Humennom vytvoria maketu budúceho zábavného stroja s menom Kolomko. „Navrhli ho žiaci z humenskej Základnej školy Dargovských hrdinov s tým, že bude na povel hýbať rukami, presúvať veci po triede, svietiť a ohlasovať v škole prestávku,“ avizuje hovorkyňa PSK. Základná škola Kúpeľná v Prešove bude mať bazénový dom.

Ide o sústavu vodných hier a tobogánov, ktorú pre nich skonštruujú technici zo Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove. Vyhotovia ho na základe konceptu, ktorý pripravili vysokoškoláci zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.

Žiaci SZŠ Veselá škola v Prešove prišli s nápadom stojana na knihy, ktorý umožní a uľahčí čítanie tým, že sám pretočí v knihe ďalší list. Výrobné práce prototypu majú vo svojich rukách študenti zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove. V aktuálnom ročníku sa pripravujú prototypy pre základné školy v Humennom, Krompachoch, Prešove, Košiciach, Revúcej, Župkove, Badíne, Nižnej a Lozorne.

Okrem štyroch zmienených vynálezov v réžii župných stredných škôl PSK ide aj o automat pre mačacie granule, terapeutické záchranárske kreslo pre psa, robota Futbalistu, hodinový polievač, škrečko-hojdačku a futbalovú hru, kde budú hráčmi zajace,“ dodala Jeleňová.

V súčasnosti prebiehajú stretnutia jednotlivých tvoriacich tímov s cieľom jednotlivé návrhy vylepšiť. Hotové vynálezy budú prezentované o niekoľko týždňov počas záverečného podujatia MyMachine Expo. Uplynulých sedem ročníkov programu prinieslo celkovo už takmer 60 vynálezov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú