Správa obsahuje aj materiály TASR.

Aj napriek tomu, že na Rusko západ uvalil obrovské sankcie, ruská vláda na ne akosi zabudla. Apple tento trh oficiálne opustil, no minister priemyslu Denis Manturov trvá na tom, že v Rusku bude iPhone 14 dostupný každému, kto ho chce, informuje Reuters.

Takmer sa stalo, ako povedal. Nový iPhone si Rusi vedia preobjednať cez ruského mobilného operátora MTS, informuje zahraničný portál PCMag. Ceny sú ale vysoké, za 128 GB verziu zaplatia až 84 990 rubľov, čo je takmer 1 400 eur.

Prehnaná cena a 120 dní dodacej doby

Ak si myslíš, že tu táto bizarnosť končí, tak si na omyle. Za príplatok (oproti našim cenám takmer o 400 €) zákazníci dostanú upozornenie, že dodanie môže trvať až 120 dní. Operátor si taktiež vyhradil právo objednávku zrušiť v prípade nedostatočných skladových zásob, ďalej vo svojom článku informuje PCMag.

Je otázne, akým spôsobom mienia objednávky dodať. Apple spoločne s množstvom ďalších technologických gigantov opustil ruský trh krátko po začiatku invázie. O dopade ich odchodu sme informovali v samostatnom článku.

Putin počas júlovej videokonferencie o strategických rozvojových cieľoch povedal, že Západ zaviedol sankcie, aby odrezal Rusko od špičkových technológií s cieľom obmedziť rozvoj krajiny. Tiež povedal, že Rusko sa len tak nevzdá, bude intenzívne hľadať riešenia, spoliehať sa pritom na vlastné technologické zdroje a prácu domácich inovatívnych firiem.

Vyzerá to však tak, že tento plán nevyšiel a Rusi o Apple produkty naďalej prejavujú záujem.

Ako to môžu urobiť?

Rusko čakalo, že sa do tejto situácie dostane. Podľa portálu Baker McKenzie v Rusku už 29. marca 2022 prešiel zákon, ktorý umožňuje importovať niektoré produkty aj bez súhlasu majiteľa ochrannej známky.

Ruský prezident vzdoruje sankciám a tvrdí, že ekonomika krajiny bude silnejšia. Poukázal pritom na fakt, že „chaotické opatrenia“ v Európe zvýšili globálne ceny energií. Rusko je však silne závislé od dovozu všetkého od výrobných zariadení až po spotrebný tovar a ekonómovia sa domnievajú, že najhoršie dôsledky sankcií ešte len prídu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú